Rosala småskola – ett hyreshus för barnfamiljer

Åbolands skärgårdsstiftelse köpte den tidigare småskolan i Rosala av Kimitoöns kommun i februari 2020.

Fastigheten har genomgått en större renovering och gjorts om till ett bostadshus som i första hand alltid hyrs ut till barnfamiljer. 

Huset är 124 m2 stort, har 3 sovrum (eller 2 sovrum och ett arbetsrum), kök och stor sal. På nedre våningen finns ett grovkök/ badrum och på övre våningen både nybyggd toalett och dusch. Alla rum på övre våningen är nybyggda, medan nedre våningen har renoverats.

Initiativet till att Skärgårdsstiftelsen skulle köpa småskolan kom från bya- och föräldraföreningarna i Hitis-Rosala i samband med deras inflyttningskampanj ”Klasskompisar sökes!”. Ett hinder för ökad inflyttning till Hitis-Rosala är bristen på lämpliga hyreshus och Åbolands skärgårdsstiftelses nygamla hyreshus kan bidra till att lösa en del av det problemet. Satsningarna i Rosala har möjliggjorts med hjälp av bidrag från Föreningen Konstsamfundet och Svenska kulturfonden i Finland.

Hyran är 650 euro/ mån inkl. vattenavgift. Hyresgästen betalar för alla andra utgifter som uppstår för boendet: energi (el och ved), hemförsäkring, sophantering och tömning av reningsverket (ca en gång/ år).

Om du är intresserad av att hyra huset lönar det sig att följa med aktuella nyheter från Skärgårdsstiftelsen under vårvintern och våren. I de fall där huset blir ledigt under sommarhalvåret strävar vi alltid efter att utse nästa hyresgäst senast i maj, så att inflyttning kan ske i tid till skolstarten i augusti.

Du hittar de senaste detaljerna om uthyrningen av huset alltid också på Startsidan.