Brännskär sjuder av liv igen!

Åbolands Skärgårdsstiftelse är glad att se sitt första projekt ta fart.
Då semestrarna inleddes på sommaren och Skärgårdshavet började myllra av liv, stod Brännskär redo för sin första besökshamnssäsong. Skärgårdshemmanet Brännskär i Nagu södra skärgård är bosatt igen åretom. Åbolands Skärgårdsstiftelse som förvaltar stället, köpte upp hemmanet år 2010, tillsammans med Svenska småbruk och egna hem Ab, för att kunna främja fastboende och näring i yttre skärgården. I samband med Brännskär vill man utveckla en modell för hur man kan främja fastboende och stödja näringsidkande i byar i yttre skärgården. Ägarna arrenderar ut hemmanet, som består av upptill 10 byggnader, med bostadshus, ladugård och en mångfald av bodar.

Arrendatorn Lennart Söderlund är uppvuxen på Kimitoön och har utbildat sig till träbåtsbyggare och träformgivare. Han har modigt tagit sig an projektet att utveckla Brännskär till en naturskön besökshamn, med en personlig prägel som lockar besökare. Stämningen på Brännskär är varm och har engagerat ett stort antal bekanta och mindre bekanta, att hjälpa och delta i att förverkliga Brännskär som en knutpunkt i skärgården. Skärgårdsstiftelsen har, med hjälp av finansiering från EU Leader –programmet, redan kunnat förverkliga stora delar av besökshamnen.
Nyheterna för i år är en pontonbrygga med drygt 20 båtplatser, nya utedass med vacker skärgårdsvy, en försäljningskiosk med Lennarts utsökta bröd och en terrass som snart kommer att ge plats för musik och glatt umgänge .

Publicerad 18.12.2012